Dokumenty
ŠJ – směrnice – úprava výše stravování – 1. 9. 2023
Alergeny
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až v anafylaktický šok. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Ode dne 13. prosince 2014 je stanoveno označování potravinových alergenů v souladu s potravinovým právem.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Nemůže však brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků a ani není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Jídelna plní pouze funkci informační. Případným žádostem o zohlednění individuální přecitlivělosti dle přání rodičů nemůžeme vyhovět.
Označení přítomnosti alergenů bude označeno na jídelním lístku číslem označující alergen. U jídelního lístku bude vyvěšen seznam alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.
Přecitlivělost na některý alergen nelze spojovat s dietním stravováním.
SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11EU
- Obiloviny obsahující lepek/1.1 pšenice, 1.2 žito, 1.5 špalda, 1.4 oves,1.6 kamut nebo hybridní odrůdy a výrobky z nich
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy)
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Skořápkové plody (8.1 mandle, 8.2 lískové a 8.3 vlašské ořechy,8.4 kešu, 8.6 para, pekanové ořechy, 8.7 pistácie. 8.8 makadamie) a výrobky z nich
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšší 10mg,ml/kg-vyjádřenoSO2
- Vlčí bob /lupina / a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich